Ferie i Kroatia - Trogir

Trogir innseiling

 

Mer om Kroatia

Trogir - katedral

Kun seks km. fra Split flyplass, ligger idylliske Trogir. Små broer binder gamlebyen sammen med resten av Trogir, og mange omtaler Trogir som Kroatias svar på Venezia. Byens strategiske beliggenhet til Adriaterhavet vitner også om et langt liv som sentrum for maritim virksomhet og handel. 

Trogir har omlag 11 000 innbyggere og er et populært reisemål for turister som besøker Kroatia. Den historiske gamlebyen har også broforbindelse mot sør til øya Ciovo. Trogir og nærområdene nyter også godt av kort avstand til Split flyplass og turistanlegget Medena. Avstanden til storbyen Split er omlag 3 mil (se evt. Trogir på kart).

Trogir

Trogir har en lang historie, og byen ble grunnlagt i år 300 før Kristus. Siden den gang har byen gjennomgått ulike epoker med vekst, forfall, krig, beleiringer og eierskifter. En av de største turistattraksjonene, Kamerlengo-borgen, med det tidligere tilhørende St. Markus-tårnet  vitner om dette. Italia tok byen under Den Andre Verdenskrig. I 1944 ble den igjen en del av datidens Jugoslavia frem til Kroatia ble selvstendig i 1991.

I gamlebyen finnes mange historiske byggverk som vitner om Trogirs lange og dramatiske historie. Her finnes severdigheter som St. Laurentius-katedralen, rådhuset, byporter, loggier, St. Dominikus-kirken, klokketårn og en rekke andre historiske bygninger. Bygningsmassen i gamlebyen er så kompakt at hele øya ser ut som en festning. I 1997 kom Trogir inn på UNESCO sin Verdensarvliste. I begrunnelsen for dette het det blant annet at: "Det rettviklede gateplanet på denne bosatte øya kan dateres tilbake til hellensk tid, og byens herskere har prydet Trogir med mange flotte offentlige og lokale bygninger og festningsverk."

Trogir - bybro

Trogir byr ikke bare på kulturarv. I både nye- og gamlebyen finnes rikelig med butikker og restauranter. På menyen har sjømat naturlig nok en sentral plass. I byen er det også et populært marked med lokale varer og mye annet. Se evt. flere bilder fra Trogir.

Trogir - båter langs kanalen

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com