Ferie i Kroatia - Hvar

 

Mer om Kroatia

Den langstrakte øye Hvar ligger like sør for en annen kjent kroatiask ferieøy; Brac. Øyene i Adriaterhavet forbindes gjerne med en eksklusiv ferie, og de er et yndet mål for seilbåter og lystyahter. De vakre ferieøyene er likefullt lett tilgjengelig for alle som vil oppleve øylivet i Kroatia.

Selv om Hvar er ei øy, er den innlemmet som en del av det kroatiske området; Split-Dalmatia. Det er også fra denne delen av kysten du lettest kan besøke Hvar. Fra Split er det god forbindelse til både Brac og Hvar med bilferge og hurtigbåt. I tillegg går det ferge til østspissen av Hvar fra Drvenik som ligger i sørøstre ende av Makarskakysten (Se kart over Hvar).

Den største byen på Hvar heter faktisk Hvar (bilde over) og ligger i den sørvestre enden av den langstrakte øya. Det går imidlertid også ferge til Stari Grad som ligger på nordvestsiden av Hvar. I tillegg er det båtbindelse Bol på Brac, Vela Luca på øya Korcula, og byen Jelsa på Hvar.

Hvar er langt mer enn eksklusiv turisme. Den 290 kvadratkilometer store øya har lange tradisjoner for fiske og jordbruk. For sistnevnte er det oliven, lavendel, druer og annen fruktdyrking som har vært av størst betydning. Bosettingen på øya har gjennomgått ulike epoker, og man har funnet spor etter en særegen Hvar-kultur som går nesten 6000 år tilbake i tid. Selv om tradisjonelle næringer som fiske og jordbruk fremdeles har en posisjon, er turismen blitt en stadig viktigere.

Det varme og behagelige middelhavsklimaet er viktig for å forklare Hvars posisjon som turistmål. I tillegg er øya omgitt av mange fine strender som vakkert brytes av frodig vegetasjon. Øya markedsfører seg selv som "det mest solrike området i Europa". I turistsesongen fylles havnene med lystbåter av ulik størrelse, og om kveldene overtar diskolys, musikk og feststemte mennesker som holder stemningen oppe til langt på natt.

Hvar er imidlertid langt mer enn høy partyfaktor. Øya kan tilby mange ulike opplevelser, og det meste omfatter vann og båt. Hvis du foretrekker å ha fast grunn under føttene, kan det anbefales å leie sykler. En sykkeltur på gamle grusveier er inngangsporten til et vakkert kulturlandskap dominert av frodige daler, små havner, gammel bebyggelse og en røff kyststripe avbrutt av vakre strender.

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com